Sessiz Kompresör
Sessiz kompresörlerin kullanım alanları arasında hastaneler, medikal alanlar, ameliyathaneler, fabrikalar ve gürültüsüz ortamda basınçlı hava ihtiyacı bulunan tüm mekanlar yer almaktadır. Kompresörlerin çıkartmakta olduğu ses maalesef bazı ortamlarda kabul edilemez bir hal alabilmekteydi ve basınçlı hava ihtiyacı bulunan fabrikalar elde olmayan sebepler ile yüksek sesli kompresörler kullanmaya devam ediyordu. Bu ihtiyaç nedeni ile de basınçlı hava üretimi yapmakta olan fabrikalar yüksek teknolojiden yardım alarak kompresörlerini sessizleştirmişlerdir. Bu sayede tüm ortamlarda beklenen istekler teknolojiden yardım alınarak kompresör firmaları tarafından karşılanabilmiş ve sessiz kompresörler kullanıma hazır hale getirilmiştir. Özellikle medikal alanlarda kompresörün çıkartmakta olduğu ses nedeni ile müşteriler büyük problem yaratıyordu. Bu sorunların çözümü için sessiz kompresörün üretilmesi müşterileri dahi memnun etmeyi başarmıştır.
Kompresör Nasıl Sessizleştirilmiştir?
Kompresörlerde yapılan araştırmalar sonucunda sesin oluşmasına neden olan aksamlar araştırılmıştır. Yapılan tüm araştırmalar ve teknik incelemeler sonunda ise mekanik aksamda bulunan sürtünmelerin kompresörde ses oluşmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Bu doğrultuda kompresörün mekanik aksamında meydana gelen sürtünmeler minimum düzeye indirilerek çıkan ses ortadan kaldırılmıştır.
Sessiz kompresör ne için kullanılır?
Kompresörlerin kullanım amacı havayı ya da atmosferde bulunan diğer gazları sıkıştırarak basınçlı hava üretimidir. Basınçlı hava üretmeye yaramakta olan kompresörler bakıldığında anlamsız gibi görülüyor olsa da pek çok kurumun yükünü azaltmaktadır. Kurumda basınçlı hava ihtiyacı duyulduğu her an kullanılarak hava desteğinin artırılmasını sağlar. Basınçlı hava kullanılmasını ve bu havanın belirli bir kısmının vakum olarak elde edilmesini sağlamakta olan sessiz kompresör atmosfer basıncının altına inilmek istendiği zamanda kullanılır.
Üretilen ilk kompresörlerden günümüzde kullanılmakta olan hala türler bulunmaktadır. Ancak teknolojiden faydalanılarak üretilen sessiz kompresörler şuan daha çok tercih edilmektedir. Tabii kompresör tercihinin sektöre göre değişim göstereceğini de bilmelisiniz. Kompresörlerin tarihi her ne kadar eskiye dayanıyor olsa da kompresörün genel çalışma düzeninde dışardan aldığı hava ile yüksek basınçlı hava üretmek vardır. Tabii bu havanın üretilebilmesi için katlanılan maliyet çok yüksektir. Maliyeti zaten yüksek olan kompresörü yanlış tercih ettiğiniz zaman maliyeti daha yüksek olmaktadır. Bu neden ile seçimi ilk seferinde doğru yapmanızı öneririz.
Sessiz Kompresör Seçiminde Neye Dikkat Etmelisiniz?
Sessiz kompresör seçiminde maliyetlerinizi artırmamak için dikkat etmeniz gerekenler arasında işletmenin basıncı, işletmede bulunan temiz basınçlı hava, özgül güç tüketimi, kompresörün tipi, hava miktarı ve yüksek güç tüketimi yer almaktadır.
İşletmenize uygun olandan fazla basınçlı hava üretmenize neden olacak kompresör tercih etmeniz durumunda ekonomik anlamda ciddi zarar görebilirsiniz. Sessiz kompresörün özellikleri arasında sadece kaliteli havayı sessiz üretmesi bulunmuyor. Aynı zamanda düşük enerji ve en verimli çalışmayla en verimli basınçlı havayı sağlayabilmektedir. Ancak bu kompresör ne kadar kaliteli olursa olsun arıza meydana gelmesi durumunda çalışmazlar ve üretici firmaya göre kompresör arıza esnasında otomatik olarak çalışmayı durdurur. Ancak gelişen teknoloji sayesinde bu kompresörlerin bakımı ve tamiri son derece kolaydır.
Sessiz Kompresör hangi kompresör türüne dahildir.
Hava basıncını artırabilmek için kullanılmakta olan kompresörler dinamik yer değiştirmeli ve pozitif yer değiştirmeli olarak iki grupta yer almaktadır. Kompresörler bu iki grup arasında ayrılırken sessiz kompresörler iki grupta da yer almaktadır. Üstelik sessiz kompresörler için kompresörünüzü yerleştirebileceğiniz özel bir taşıma kabini de bulunmaktadır. Sessiz kompresörler tam yük durumunda dahi sorunsuz olarak çalışabilmektedir. Ayrıca basınç göstergesi bulunuyor olması aktardığı havanın görülebilmesini sağlar.
Atmosfer havasının sıkıştırılması yardımı ile elde edilen basınçlı hava da amaç enerjinin havada depolanmasıdır. Basınçlı hava uzun boru hatları boyunca tesis edinilebilir. Ayrıca basınçlı hava tanklarda depolanarak ve genişletilerek iş üretimine farklı şekilde katkı sağlayabilir. Sessiz kompresörler ilk çıkış dönemlerinde medikal ve sağlık alanında kullanılıyor olsa da artık pek çok firma tarafından tercih edilmeye başlamıştır. Şuan neredeyse her firma tarafından kullanılmakta olan kompresörler arasında yer almaktadır.
Sessiz Kompresör’ün Faydaları
Sessiz kompresörlerin kullanıcılarına sağlamakta olduğu faydalar saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Fakat bunların birkaçına değinecek olursak sessiz ve yağsız pistonlu hava kompresörlerinin en önemli özelliği yağ kullanımına ihtiyaç duyulmadan yani yağ ve bakım masrafı olmadan çalışmasıdır. Teflon piston özelliği bulunmaktadır. Bu durum kompresörün yağa olan ihtiyacını azaltmaktadır. Sessiz kompresörlerde yer almakta olan bu özellik sayesinde yağa hiç ihtiyaç bulunmaz. İlk zamanlar asıl kullanımı diş hekimler için üretilmekte olan bu kompresörler zamanla farklı sektörlerde de kullanılabilir hale gelmiştir.
Sektörünün her geçen zaman genişlemesinin nedeni sadece gürültüsüz olması değildir aynı zamanda elektrik sarfiyatı ve bakım masrafı da düşüktür. Fiyat bakımından diğer kompresörler ile kıyaslanacak olursa fiyatları normal sesli ve yağlı kompresörlere ürünün boy ve işlevine bakılarak %20 ila %50 oranında pahalıdır. Ancak kompresörün uzun süreli kullanılacağı düşünülecek olursa işletmeye sağladığı ekstra avantajlar kısa süre içerisinde bu açığın kapatılmasını sağlayacaktır. Şüphesiz ürünü alacak olan kişilerin aklında dezavantaj oluşturmakta olan tek nokta fiyatıdır.