Silobas Kompresör
Silobas kompresörler, havanın sıkıştırılıp basınçlı hava elde edilmesi için tercih edilmekte olan birçok çeşit kompresörden biridir. silobas kompresörleri diğer kompresör çeşitlerinden ayıran en önemli özellik basınçlı hava üretilmesi sırasında fazla enerji harcamaması yani daha ekonomik olmasıdır. Sanayi gibi uzun çalışma süresi olan çalışma alanlarının bir parçası olan makinelerin tüketmiş olduğu enerjiler büyük mali külfet oluşturabilmektedir. Silobas kompresörler sanayi tesislerinden kullanılmak için en uygun kompresör çeşidi olmakla birlikte ayrıca boyut olarak da yine tercih edilebilecek en uygun kompresör çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kompresör türünün kullanımı ve bakımı çok kolaydır. Silobas kompresörleri daha çok zor şartlar altında çalışması için üretilmiş yüksek kaliteli kompresör türüdür. Düşük devir seviyesi ile çalışmaktadır ve bu düşük devir seviyesi ters orantılı şekilde yüksek debi üretilmesini sağlamaktadır. Kompresörün uzun ömürlü olması ve bakımının kolay olmasının asıl sebebinin altında çalışma devri yer almaktadır. Çalışma devri yükseldikçe kompresörün iç parçalarında aşınmalar oluşur. Bu sebeple kompresörün ömrü kısalır ve bakım istediği daha çok artar. Kompresör devrinin uzun olması içinde bulunan piston çaplarının büyük üretilmesi ile alakalıdır. Piston çapları büyük üretildiğinde kompresör devri otomatikman düşmektedir. Böylelikle kompresörün düşük devir ile ömrü uzamış olur. Ayrıca elde edilen faydada artmış olur.
Tek parça çelik kranktan oluşan silobas kompresörler darbeye çok dayanıklıdır. Darbeleri emerek makinenin zarar görmesini minimuma indirmektedir. Bu sayede kompresör uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir. Kompresörün içinde yüksek kaliteli subaplar bulunmaktadır ve bunlar çelikten üretilmiştir. Bu kompresör türünün içinde bulunan silindirlerin dış yüzey ve başlıkları kanatlarla donatılmış şekildedir. Kanatlar sayesinde kompresörün içinde ısı dağılımı çok ideal seviyededir. Isı dağılımının iyi olmasının bir diğer sebebi ise havayı emen ve geri basan kanalların çok kaliteli olmasıdır.
Kompresörün içinde merkezi yağlama sistemi bulunmaktadır. Bu sistem hareketli iç parçaların ve rulmanların iyi şekilde yağlanmasını sağlayarak oluşabilecek parça hasarlarını önlemekte ve ayrıca sistemin düzgün çalışmasını devir daim etmektedir. Kompresörde arızaların çıkmasının en büyük nedenleri arasında yağlanma problemleri yer almaktadır. Kompresörlerde bulunan emniyet sistemi sayesinde yağ seviyesi yeterli düzeyin altına düştüğünde sistem uyarı vermeye başlamaktadır. Sistemin yağ seviyesinin düştüğü uyarasını vermesi üzerine kompresör çalışmayı durdurur. Düzenli yağ bakımının yapılması ve makinenin yağ seviyesinin kontrol altında tutulması durumunda kompresör sorunsuz şekilde çalışmasına devam edecektir.
Kompresörün iç aksamında olmazsa olmazlardan olan elektrik motoru bundan ayrı olarak kayış ve buna bağlı ek parçalar, iç parçaların yağlanmasını sağlayan yağlama sistemi, soğutucu, soğutucu hortumları, çıkış basınç manometreleri yer almaktadır. Hava tankı olan silobas kompresörlerde tank manometresi, yağ ve su ayırıcı filtreler bulunmaktadır. Bu iki kompresörde isteğe göre değişmek üzere ek parçalar ilave edilebilmektedir. Bunlar; elektrik panosu, gazlı kurutucular, özel üretim hava tanklarıdır.
Silobas Kompresör Fiyatları
Piyasada üretilmekte olan birçok marka kompresör bulunmaktadır. Kompresörün markasına, türüne ve üretimde kullanılan parçaların kalitesine göre fiyatlar çeşitlilik göstermektedir. Kompresörün içinde bulunan parçaların kalitesine göre fiyatlarda yükselmektedir. Silobas kompresörlerin sağlamış olduğu birçok faydanın farkına varılması son zamanlarda bu türün daha çok tercih edilmesinin bir nedenidir. Ayrıca hem sabit hem de seyyar olarak rahat şekilde kullanılması tercih sebeplerinin bir tanesidir. Motor kullanımı olarak hem dizel yakıt hem de elektrik enerjisini kullanabilen iki farklı model seçeneği tercih edilebilmektedir. Kompresörlerde bulunan valf sistemleri her geçen gün daha çok geliştirilerek günümüzdeki son şeklini almıştır. Silobas kompresörün sağlamış olduğu birçok artı bulunmaktadır. Bunlar; işletme basıncı, yüksüz olan güç tüketimi, özgül güç kullanımı, temiz basınçlı hava üretimi gibi daha sayılabilecek artıları bulunmaktadır.
Silobas kompresörlerin özellikleri nelerdir?
Silobas kompresörlerini diğer kompresör türlerinden ayıran en mühim özelliği düşük kompresör devrine sahip olmasına rağmen en yüksek debiyi oluşturmasıdır. Devirin düşük olması sayesinde aşınma sorunu yaşanmayacaktır. İçerisinde tek parçadan oluşan çelik krank yer almaktadır. Çelik krank sayesinde oluşabilecek darbeli çalışmalara karşı kompresörün elastik bir yapısı bulunmaktadır.
Silobas kompresörün önemli özelliklerini başlıklar altında inceleyelim.
1-DÜŞÜK KOMPRESÖR DEVRİ İLE YÜKSEK DEBİ
Normal tip kompresörlerde devir hızı artıkça sistemde oluşaçak aşınmalarda doğru orantlı olarak artmaktadır. Silobas kompresörlerde pistonların çapları daha büyüktür bu sayede devir sayısı düşürülmektedir. Düşük işletme devri sayesinde kompresörün ömrü uzamakta ve artı olarakta bakım masrafları azalmaktadır.
2-TEK PARÇA ÇELİK KRANK
Krank tek parça çelikten oluşmaktadır. Bu çelik krank alınabilecek darbeleri yumuşatma ve absorbe etmektedir.
3-YÜKSEK VERİMLİ SUPAPLAR
Subap gövdeleri çelikten üretilmiştir. Hava emme ve basma kanalları iyi şekilde ayarlanmıştır. Bu sebeple kompresörden elde edilen verim en yüksek seviyededir.
4-YÜKSEK AŞINMA MUKAVEMETLİ SİLİNDİR
Silindirlerde çelik dökümden üretilmiştir. Ayrıca bu çelik silindirlerin dış yüzeyleri kanatlara benzer yapılarla dizayn edilmiştir. Bu sayede en iyi ısı dağılımı sağlamaktadır.
5-MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMİ
Tüm sistemi denetleyen ve yağ ihtiyaçını en iyi şekilde tedarik eden ana yağlama mekanizmasıdır.
6-OTOMATİK YAĞLAMA EMNİYET SİSTEMİ
Kompresörlerin bozulmasına sebebiyet veren en büyük arıza sebeplerinin başında yağlama problemleri bulunmaktadır. Merkezi yağlama sisteminde bulunan aksaklıklar dolayısıyla yağ seviyesinde olan düşüş nedeniye emniyet sistemi devreye girerek kompresörün otomatik olarak çalışmasını durdurmaktadır.
8-ŞASELİ ÜNİTELERDE STANDART DONANIM
Şaseli kompresör ünitelerinin için aksamında bulunan parçalar şu şekildedir; elektrik motoru, kayış ve buna ek kayış sistemleri, yağlama emniyet sistemi, soğutucu sistemleri ve soğutucuya bağlı hortumlar, manometreler
9-HAVA TANKLI ÜNİTELERDE DONANIM
Hava tankı bulunan kompresörlerde ise ek donanım olarak soğutucu, yağ ve su ayırıcı, hava tankı, şase ünitesi bulunmaktadır.
10-İSTEĞE BAĞLI DONANIMLAR
Kompresöre ek donanım olarak eklenebilecek sistemler ise özel filtreler, gazlı kurutucular ve özel olarak üretilmiş hava tankları, elektrik panoları olarak gösterilebilir.